Translate

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

"Η Τροφή να είναι το φάρμακό σου"

        ..."Και το φάρμακό σου να είναι η τροφή", κατά πώς έλεγε ο Ιπποκράτης και αυτός ήταν ο τίτλος του πρώτου μέρους μιας πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας, που είχα την τύχη να παρακολουθήσω εχθές. Το δεύτερο μέρος αφορούσε τα βότανα και τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες αλλά επ΄αυτού θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες!
            Σε γενικές γραμμές, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι, είναι να υιοθετήσουμε την εγκράτεια και να εισάγουμε την φυσική δραστηριότητα στην ζωή μας. Εγκράτεια, δεν σημαίνει αφαγία και σε καμία περίπτωση να κάθεσαι νηστικός. Το να "τσακίσεις" ένα ταψί μπακλαβά στην καθισιά, όμως, κάθε άλλο παρά εγκράτεια είναι. Η εγκράτεια έχει να κάνει με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που λαμβάνουμε, που πάει να πει πως πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε 5 γεύματα ημερησίως, εκ των οποίων τα βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) πρέπει να περιέχουν κάτι σε "φρέσκο" (φρούτο, λαχανικό  κτλ.), κάτι σε "άμυλο" (ψωμί, φρυγανιά, πατάτες κτλ.) και κάτι σε "κρέας" (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή και ψάρι κτλ.). Τα δύο ενδιάμεσα γεύματα πρέπει να περιέχουν τις κατηγορίες "φρέσκο" και "άμυλο". Οπότε αυτό το πλάνο αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή ενώ κάτι, πρέπει να το αποκλείουμε από την διατροφή μας, μόνον εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Που πάει να πει, ότι ένας υγιής οργανισμός έχει άνάγκη από τα πάντα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να τρώει καθημερινώς τηγανητά, λίπη, πατατάκια και σοκολάτες.
             Από την άλλη, η διατροφολόγος τόνισε πως φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο το να πας γυμναστήριο (λογικό μού ακούγεται), αλλά και το να επιλέξεις αντί να πάρεις το αμάξι, να περπατήσεις. Παρομοίως, αντί να πάρεις τον ανελκυστήρα, να χρησιμοποιήσεις τις σκάλες και ούτω καθεξής. Παράλληλα, το νερό είναι αυτό που ακούμε εδώ και χρόνια να αναφέρουν όλοι, σαν απαραίτητη 'τροφή' για τον οργανισμό και όντως είναι, καθώς αποτελούμαστε κατά το 92% από νερό. Μιας και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αφυδατωμένοι, νομίζουμε πως πεινάμε κι έχουμε ανάγκη από φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε κι έχουμε ανάγκη για νερό!
              Άλλο θέμα συζήτησης ήταν το ασβέστιο το οποίο χρειαζόμαστε απαραιτήτως και ημερησίως σε συνδιασμό πάντα με την βιταμίνη D (τώρα πρέπει να βρω τρόπους να τα συνδυάσω) και που πολλά γάλατα δεν κάνουν αυτόν τον συνδυασμό. Επιπροσθέτως, το χοντρό αλάτι σε λογικές ποσότητες, είναι το καλύτερο για την υγεία και τέλος προσοχή στα light προϊόντα (δεν θυμόμουν πώς μπαίνουν τα διαλυτικά, ολόκληρη έρευνα έκανα...) που αναγκαστικά θα πρέπει να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία κι επομένως θα χαθούν συστατικά και λιπίδια που είναι απαραίτητα στον οργανισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν μειωθεί πράγματι π.χ. τα λιπαρά, στο γάλα ή το γιαούρτι. Η ελληνική νομοθεσία δεν οριοθετεί επ' ακριβώς τι πρέπει να είναι μειωμένο σε ένα προϊόν για να θεωρείται light, επομένως η κάθε βιομηχανία ή παραγωγή μπορεί να μειώσει ό,τι νομίζει η ίδια, για παράδειγμα το νερό ή το αλάτι, αλλά όχι τα λιπαρά. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που επιβεβαιώνει την στάση που είχα πάντα απέναντι στα light, οπότε πλήρες και πάλι πλήρες (τον ενικό αριθμό θέλω)!
              Αυτοί ήταν σε γενικές γραμμές οι άξονες θεματολογίας της ομιλίας και ο λόγος που τα έγραψα είναι αφενός γιατί ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας κι αφετέρου γιατί ό,τι μού αρέσει, μού κάνει εντύπωση και τραβάει την προσοχή μου, πρέπει απαραιτήτως να το καταγράψω.

Υ.Γ.1. Ξέρω εκ των προτέρων, ότι κάποιοι "συνήθεις ύποπτοι" θα μού πουν "μα δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά". Έχω να πω, πως κάποια στιγμή όλοι μας καλούμαστε να επιλέξουμε: Καλό ή Κακό; Ιδού οι δύο δρόμοι...
Υ.Γ.2. Το θέμα με τα βότανα, με εντυπωσίασε τόοοσο πολύ (θα σας τα πω λείαν συντόμως)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου